Alles over fleskalebassen

MEER DAN EEN POMPOEN

Tijdens het groeiseizoen is de kas bij ons helemaal gevuld met groene fleskalebassen. Groot, klein, flesvormig, rond, met schubben, glad; je kunt het zo gek niet bedenken. Wat de meeste mensen niet weten dat deze fleskalebassen, mits goed afgerijpt, de daaropvolgende maanden indrogen. Wat dan overblijft is een gedroogde fleskalebas die klaar is om te bewerken en hier kun je bijzondere dingen mee doen! Je kunt hem natuurlijk ook onbewerkt een mooi plekje geven. Op onze zolderverdieping hebben we een groot assortiment gedroogde fleskalebassen, maar je kunt deze nu ook via onze website bestellen.

DSC_0411-(2)
DSC_0405-(2)
DSC_0399-(2)
DSC_0403-(2)
20220610_194257
DSC_0397-(2)

FLESKALEBAS BEWERKEN/BESCHILDEREN

Gedroogde kalebassen kunnen goed bewerkt worden. De houten schil kan bewerkt worden met een zaag, een dremel of beschilderd worden. Belangrijk is eerst te bedenken wat je precies wil met de kalebas en welke grootte je nodig hebt. Ook is het belangrijk of je de natuurlijke tekening op de schil van de kalebas wilt behouden. Wees voorzichtig met opschuren, want dit kan voor krassen zorgen. Enkel blanke lak is vaak al voldoende om de natuurlijke tekening te behouden. Wil je de kalebas verven dan kan dat uitstekend met acrylverf voor een dekkend resultaat of Leather Dye om de natuurlijke tekening te behouden. Met een dremel en eventueel een figuurzaag kun je de gedroogde fleskalebassen maken tot bijvoorbeeld originele lampenkappen, vogelhuisjes of kerstballen.

FLESKALEBASSEN BESTELLEN

LET OP: Fleskalebassen zijn natuurproducten die nu eenmaal niet altijd prachtig rond en gaaf zijn.

Afmetingen zijn een indicatie zijn voor de indeling in een prijsklasse. Een product dat prachtig rond en glad van oppervlak is, maar net niet de hoogte of diameter haalt, kan in een hogere prijsklasse vallen; grote, maar minder fraai gevormde exemplaren kunnen in een lagere prijsklasse vallen, dan verwacht.

Bent u op zoek naar een specifieke maat of vorm? Stuur ons dan een mail met uw wensen naar info@depompoenwinkel.nl

** Verzendkosten buiten Nederland kunnen afwijken. Neem contact met ons op voor de juiste verzendprijs

*** Op alle online bestellingen zijn onze algemene voorwaarden van toepassing. 

WAT IS EEN FLESKALEBAS?

Fleskalebassen hebben in tegenstelling tot pompoenen en kalebassen geen gele, maar witte bloemen en bloeien van de late middag tot de vroege ochtend. Deze worden voornamelijk bestoven door nachtvlinders. De kleur van de fleskalebas varieert van licht tot donker groen, in tegenstelling tot de kleur van pompoenen en kalebassen. Alleen jong geoogste fleskalebassen zijn voor consumptie geschikt.

Volledig afgerijpte vruchten kenmerken zich door een harde, houten schil. Je kunt ze daarom goed drogen. In een vochtige omgeving rot het buitenste schilletje weg en van binnen droogt de kalebas in. Zo ontstaat een holle fleskalebas met een harde schil. De dikte van de schil is onder andere afhankelijk van de omstandigheden; het aantal zonuren en de temperatuur spelen een belangrijke rol. In de zuidelijke continenten worden deze fleskalebassen gebruikt voor verschillende doeleinden, zoals schalen, waterkruiken of muziekinstrumenten.

WORKSHOP: CREATIEF MET FLESKALEBASSEN

Wil je toch eerst wat uitleg krijgen, dan kunnen we op verzoek een workshop organiseren die we geheel naar jouw wens kunnen invullen.
Stuur ons een email met je vragen / wensen via het contactformulier en wij nemen contact met je op.